خانه » آشنایی با شهرستان میانه (قسمت 4 از 30): اثبات تاریخ 7000 ساله میانه

آشنایی با شهرستان میانه (قسمت 4 از 30): اثبات تاریخ 7000 ساله میانه

میانه بیش از هزار اثر باستانی و کهن دارد. بله! درست خواندید: 1000

از این 1000 اثر باستانی در حدود 300 اثر باستانی در سطح ملی هم اثبات شده اند و هم ثبت و تلاش میکنیم تا مابقی آثار کهن و یادگاران نیاکانمان را به ثبت برسانیم و از دست چپاول سودجویان مصون داریم.

نخستین اثر ملی استان به نام پل دختر در زمان رضا شاه در میانه ثبت شد. با همین 300 اثر ثبت شده و 700 اثر ثبت نشده، میانه بیشتر آثار ملی و فاخر استان را دارد.

در این مجال نمیکوشم که میانه را سرتر و برتر از دیگران بدانم و نمیخواهم در حال و هوای گذشته بمانم لیکن باید گذشته را خوب شناخت تا آینده را محکم ساخت. همانگونه که اروپاییان بعد از رنسانس، آمدند آسیا تا گذشته شان را بشناسند و آینده را ترسیم کنند.

دیرینی و قدمت آثار باستانی میانه نه 1000 سال، نه 2000 سال، نه 3000 سال، بلکه بیش از 7000 سال است و شاهد مدعای این حقیر وجود قلاع، تپه ها، کاروانسراها، مساجد و پلهای هزار ساله تا آنسوی عهد مفرغ و حجر است.

میانه در هر سه عصر حجر، مفرغ و آهن در تاریخ، حاضر بوده است. هرچه تاریخ را به عقب ورق میزنیم، باز رد و پای این شهر پیر را میبینیم. کتیبه ها، مورخان و جهانگردان یا نام صریح آنرا در تاریخ نوشته اند و یا تعاریفی از موقعیت آن ذکر کرده اند که تنها به این شهر مربوط میشود.

در سال 1358 مجسمه ای به شکل بز کوهی در میانه کشف شد که اکنون زینت بخش موزه آثار باستانی تبریز است. باستانشناسان، قدمت این مجسمه را 7 هزار سال تخمین زدند. همچنین ثبت ملی تپه ها و قلاع هزاران ساله، که در کتاب تاریخ و جغرافیای میانه (www.Naebi.ir/66) ذکر کرده ام، تاریخ میانه را قطورتر میکند.

دیاکونوف از وجود تمدن انسانی در منطقه، لااقل از 720 سال قبل از میلاد مسیح خبر میدهد. در آن زمان مانناها سرزمین آذربایجان را محل حکومت و سکونت خود برگزیده بودند. در اوایل هزاره قبل از میلاد، مانناها بر قیزیل بوندا مسلط بودند اما در سال 802 قبل از میلاد این آشوریها بودند که حاکم بر منطقه میانه شدند.

برای نشان دادن قدمت میانه فقط 10 نمونه از آثار ملی میانه با قدمت بیش از 5000 هزار سال و بیش از 7000 سال را ذکر میکنم که توسط سازمان میراث فرهنگی اثبات و ثبت شده است:

  • تپه قلعه قاراجا قایا عهد مفرغ
  • تپه قلعه قیویرجاق عهد مفرغ
  • قیز قالاسی در شیخ درآباد عهد مفرغ
  • تپه تولکو دامی در روستای زرنه عهد مفرغ
  • تپه تازه کند ترکمنچای عهد مفرغ
  • تپه کوللر در درین دره عهد مفرغ
  • تپه آت دره سی عهد کالکولتیک(مس)
  • کول تپه در نوادیز عهد مفرغ
  • قازان قیه در زاویه عهد مفرغ قدیم
  • کوللو تپه در چولاقلی عهد کالکولتیک

محمدصادق نائبی

2 1 رای
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

5 دیدگاه ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
عبدالله حمیدی
عبدالله حمیدی
6 سال قبل

تشکر از استاد استفاده کردیم

امید
امید
6 سال قبل

سلام در مورد تپه بیشتر توضیح میدید
تپه مگه ساخت بشر هست؟

علی
علی
5 سال قبل

عالی هست ، لذت بردم ، چرا آثار کشف شده از میانه در موزه میانه نگهداری نمی شود ؟

علیرضا قربانی
علیرضا قربانی
5 سال قبل

نزدیکی روستای نیشه(نشق) مکانی هست بنام نشانگاه.
سوای داستانهایی(مذهبی) که پیرامون نشانگاه وجود دارد , کنده کاریهای صیقلی خاص آن با گزارشات مردم شناس آمریکایی(پرویی) _کارلوس کاستاندا_ در خصوص فرهنگ باستانی مردمان منطقه مکزیک(سرخپوستها) پهلو میزند.

هادی
هادی
پاسخ به  علیرضا قربانی
4 سال قبل

علیرضا جان می تونی عکسی از این مکان برام بفرستی ممنون می شم