خانه » آشنایی با شهرستان میانه (قسمت 2 از 30): فلسفه شهرنشینی و شکل گیری میانه

آشنایی با شهرستان میانه (قسمت 2 از 30): فلسفه شهرنشینی و شکل گیری میانه

شکل گیری هر شهر با عوامل مختلفی مرتبط است. این عوامل برای هر شهری متفاوت است. آب و هوا، اقتصاد، تجارت، امنیت و دهها عامل دیگر، از عوامل شکل گیری شهرها میباشد. شهر میانه نیز از این امر مستثنی نیست و قطعاً عواملی وجود داشته اند که باعث تشکیل چنین شهری در قدیم و بقای آن در هزاره های گذشته شده است. توجه به فلسفه ایجاد و بقاء این شهر و هر شهر دیگر میتواند جالب توجه باشد.

عوامل عمده در شکل گیری شهر میانه را میتوان چنین برشمرد:

  • هوای مناسب منطقه و چهار فصلی بودن آن.
  • برخورداری از آب فراوان از جمله دهها رودخانه و قنات.
  • برخورداری از خاک مناسب برای کشت.
  • برخورداری از امنیت دفاعی بوسیله دژهای طبیعی بنام کوهها. کوهها در جنگهای قدیمی، نقش بسزایی در خنثی کردن حمله دشمن ایفا میکرده است. کوهها برخلاف دشت و بیابان، جای مناسبی هم برای دفاع است و هم برای فرار از دست دشمن.
  • سیاست حکومتی: میانه از شهرهای استراتژیک مادها و مانناها از هزاره قبل از میلاد تا الآن بوده و به عنوان دروازه ورود به ماد کوچک یا همان آذربایجان قدیم عمل کرده است. حفظ این نقطه برای حکومتها مهم بوده است. شاهد این مدعا، انفجار دو پل باستانی قیز کؤپروسو و پردلیس در قرن اخیر میباشد.
  • قرار نگرفتن در مسیر گسلهای زلزله: بررسی گسلهای منطقه میانه و استخراج زلزله های رخ داده در آن در 100 سال گذشته از روی زلزله نگارهای معتبر بین المللی نشان میدهد که میانه به لطف کوههای ریز و درشت و بهم فشرده اطراف خود که در حکم میخ و ستون عمل میکنند, در 100 سال گذشته، زلزله 5/5 ریشتری ندیده و از این بابت جای امن بشمار میرود.
  • پل ارتباطی شهرها: قرار گرفتن میانه بر سر راه جاده ابریشم در هزاره های پیشین و نیز قرار گرفتن در مسیر جاده ترانزیت اروپا و آسیا باعث دوام و بقای میانه شده است.
  • موقعیت منطقه ای: میانه بهترین نقطه ای است که میتوان با تبریز، زنجان، اردبیل، کردستان و گیلان مراوده و رابطه داشت. هرچند اکنون راههای این شهر به تناسب وسائط نقلیه نیست اما پیشینیان در گذشته ای نه چندان دور با چهارپایان خود به راحتی حتی با کردستان و گیلان نیز مراوده داشته اند. 
  • نزدیکی به تبریز و اردبیل : اردبیل در دوره اسلامی تا هجوم مغول و تبریز از دوره مغول تا حکومت پهلوی بعنوان قطب مهم اقتصادی، تجاری و فرهنگی بوده است. از این شهرها چه در تاریخ کهن و چه در تاریخ جدید، بعنوان شهرهای قدرتمند و پررونق نام برده شده است. همیشه چنین شهرهای خورشیدی، شهرهای اقماری در اطراف خود تشکیل داده اند. میانه بخاطر نزدیکی به این دو قطب، همواره پایدار مانده است. 

محمدصادق نائبی

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

4 دیدگاه ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
بابک محتشم
بابک محتشم
5 سال قبل

باسلام واحترام
مهندس نائبی با تشکر از مطلبتون در مورد روستای گلنگدر هم مطلب بزارین ممنون میشم.مرسی

امیر
امیر
5 سال قبل

با سلام خدمت جناب نائبی.آیا واقعا میانه دروازه آذربایجان بوده است ؟ساوه دروازه آذربایجان نیست؟

خلیل حاتمی
خلیل حاتمی
3 سال قبل

سلام جناب نائبی
در خصوص پل پردلیس چه اطلاعاتی دارید این پل کجاست؟