خانه » آشنایی با شهرستان میانه (قسمت 9 از 30): مراجع تقلید و مفسّران میانه

آشنایی با شهرستان میانه (قسمت 9 از 30): مراجع تقلید و مفسّران میانه

1 ـ آیت الله العظمی حسینی زنجانی ـ مرجع تقلید

آیت الله سید احمد حسینی زنجانی فرزند سید عنایت الله از روحانیون معتمد منطقه ترک، نوه مهرعلی نتیجه امام قلی و نبیره اجاق قلی در سال 1270 شمسی که پدر عالمش برای تبلیغ شریعت به روستاهای میانه ـ زنجان مانند مشامپا، باغ، دوسران رفته بود، در زنجان متولد شد.

آیت الله زنجانی در شهر قم، از محضر بزرگانی چون آیت الله حائری کسب علم کرد. از او 26 جلد کتاب منتشر شده و صاحب رساله عملیه بوده است. او در سال 1352 در 85 سالگی درگذشت و در حرم حضرت معصومه به خاک سپرده شد.

 

2 ـ آیت الله العظمی شبیری زنجانی ـ مرجع تقلید

آیت الله العظمی سیدموسی شبیری زنجانی فرزند آیت الله سیداحمد حسینی زنجانی است که اصالتاً متعلق به «ترک» هستند. آیت الله شبیری زنجانی، از مراجع تقلید جهان شیعه در سال 1306 شمسی در شهر قم در یک خانواده میانه ای از دیار «ترک» که خانواده فقاهت و تقوی بود، در دامن مادری پارسا چشم به جهان گشودند.

ایشان از محضر اساتیدی چون آیات عظام حسینی زنجانی، حکیم، خویی، محقق داماد، بروجردی، عبدالهادی شیرازی و صدر بهره­مند شدند. وی اکنون یکی از فضلای حوزه های علمیه و از مفاخر جهان اسلام بشمار می روند.

از وی علاوه بر رساله توضیح المسائل، تألیفات عدیده ای در زمینه­های فقهی، حدیث، رجال و درایه منتشر شده است.

 

3 ـ آیت الله العظمی بناروانی ـ مرجع تقلید

آیت الله العظمی شیخ نصرت الله بناروانی فرزند محمد هلال و نوه مشهدی محمود در سال 1292 شمسی در روستای قیرخ بولاق میانه متولد شد.

تحصیلات او در میانه و تحت تربیت آیت الله حجتی و میرزا حسن انصاری اشلقی شروع شد اما برای تکمیل علم راهی زنجان و سپس قم شد. تحصیل علوم دینی را در شهر قم تا بالاترین درجه پیش برد تا اینکه از آیت الله العظمی بروجردی و آیت الله العظمی اراکی اجازه اجتهاد گرفت.

از او علاوه بر رساله عملیه، تالیفاتی نیز به یادگار مانده است.

او در دی ماه 1349 شمسی درگذشت و در شهر قم به خاک سپرده شد.

 

4 ـ آیت الله العظمی شیخ مسعود سلطانی ـ مرجع تقلید

شیخ مسعود سلطانی فرزند حیدر و نوه احمد در سال 1285 شمسی در یالقوز آغاج میانه متولد شد. مقدمات را در میانه فراگرفت و برای تکمیل تحصیلات علوم دینی راهی مدرسه طالبیه تبریز و سپس قم و نجف شد.

آیت الله سلطانی در فقه به بالاترین درجه رسید و از آیات عظام محمدتقی خوانساری و شیخ عباسعلی شاهرودی اجازه اجتهاد دریافت کرد.

از او رساله عملیه و تالیفات دیگری به یادگار مانده است. مدفن او شهر قم است.

 

5 ـ آیت الله محمدباقر ملکی تَرکی ـ مفسّر قرآن

آیت الله محمدباقر ملکی فرزند حاج عبدالعظیم، در سال 1285 شمسی در ‏«تَرک‏» متولد شد. دروس حوزوی را در میانه و مشهد فراگرفت. در سال 1320 شمسی به اجتهاد رسید و به روستای ترک بازگشت و با تاکید آیت الله غروی اصفهانی به قم رفت.

آثاری از او باقیست لیکن تفسیر مناهج البیان او شهره زیادی دارد.

این فقیه، مفسر و متکلم، پس از 95 سال عمر، در خردادماه 1377 شمسی به سرای باقی شتافت و در قبرستان شیخان قم به خاک سپرده شد.

 

6 ـ آیت الله ملامحمدحسن میانجی تبریزی ـ مفسّر قرآن

آیت الله ملا محمدحسن میانجی تبریزی فرزند آیت الله محمدعلی میانجی از مفسران نامی قرن اخیر است که تمام قرآن مجید را به نام «تفسیرالآیات الباهرات» تفسیر نموده است.

آیت الله میانجی تبریزی از اعیان تفسیری در یک قرن گذشته در سال 1294 شمسی در شهر میانه متولد شد. او برای تحصیل علوم دینی راهی تبریز و نجف و قم شد.

مدفنش در قم است.

 

7 ـ آیت الله ربانی ـ مفسّر قرآن

آیت الله شیخ حسین ربانی فرزند شیخ عبدالکریم از مفسران قرآن کریم و از شاگردان آیت الله ملکی ترکی، در سال 1307 شمسی در روستای نیقاب در خانواده ای علمی و مذهبی متولد شد.

دروس حوزه را در میانه و قم فراگرفت.

تألیفاتی از این عالم اسلامی به یادگار مانده لیکن تفسیراتش بر سور قرآنی اهمیت فراوانی دارد.

در سال 1374 شمسی فوت کرده و در شهر قم به خاک سپرده شد.

برگرفته از کتاب مشاهیر میانه ، محمدصادق نائبی 

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

2 دیدگاه ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ع.ل
ع.ل
5 سال قبل

با عرض سلام خدمت شما
متاسفانه نام چند نفر از علمای میانه یادتون رفته
آیت الله نیری
آیت الله زنوزی
آیت الله کتانی